Sydänpuu

Ehdotuksen ” S Y D Ä N P U U ” lähtökohtana on kilpailualueen vanhojen rakennusten purkaminen, ja korvaaminen kolmella uudella, puurakenteisella asuinkerrostalolla. Uudet rakennukset muodostavat suojaisan ja mittakaavaltaan miellyttävän korttelialueen, joka sulautuu luontevasti ympäröivään rakennuskantaan. Korttelin kolmella sivulla rakennusten väleihin jää aukot, joista avautuu mielenkiintoisia näkymiä korttelista ulospäin, sekä kadulta korttelin sisään. Rikottu umpikortteli istuu rakeisuudeltaan saumattomasti puistomaiseen, puoliurbaaniin ympäristöönsä. Rakennukset ovat Väinämöisenkadun ja pihan puolelta viisikerroksisia. Muilla sivuilla maanpäällisiä kerroksia on neljä, alimman kerroksen jäädessä rinteen sisään kellaritilaksi. Maanpäälliset kerrokset ovat CLT-rakenteisia puurunkorakenteita. Kellaritilat sekä perustukset toteutetaan betonirakenteina. Rakennukset on mitoitettu siten, että asunnot ovat helposti toteutettavissa tilaelementtirakenteina

Ulkoarkkitehtuuriltaan rakennukset ovat hillittyjä ja ympäristöönsä hyvin sopeutuvia. Korkeat sisäänkäyntisyvennykset rikkovat kiinnostavasti muuten tasarytmistä julkisivua. Fasadien puumateriaali tuo rakennusten ilmeeseen sopivaa lämpöä ja karheutta. Puukorttelin sydämen muodostaa pihan ytimeen sijoitettu hirsirakenteinen sauna, joka toimii kohteen yhteisöllisyyden moottorina. Saunaa ympäröi pihan keskustassa pieni metsäsaareke, luoden saunarakennukselle sopivaa rauhaa, ja tarjoten asukkaille pienen virkistymiskeitaan. Pihan puolelle sijoitettujen sisäänkäyntien ansiosta pihaan syntyy luontevasti elämää ja kohtaamisia. Joukahaisenkadun puoleisen sivustan katutaso on varattu liiketiloille, jotka muodostavat vahvan yhteyden edustan aukion kanssa, ja edesauttavat sen tulevaa kehittämistä.

Sydänpuun asuntosuunnittelu on alkanut siitä lähtökohdasta, että myös opiskelija-asunnon täytyy tuntua kodilta, eikä vain kämpältä. Tämän tuloksena yksiöissäkin on reilut, helposti kalustettavat oleskelutilat, sekä erillinen, olohuoneeseen yhteydessä oleva makuusoppi. Asunnot ovat syvyydeltään maltillisia ja niillä on reilummin ulkoseinäalaa, jolloin tiloista on saatu huomattavasti valoisampia ja avarampia kuin tyypillisissä ns. ”putkiyksiöissä”. Kaikissa asunnoissa on vähintään kaksi ranskalaista parveketta. Osassa sisäpihan puolen asunnoista on lisäksi ulkonevat parvekkeet, jotka luovat pihaan intiimimpää tunnelmaa, auttaen samalla yhteisöllisyyden luomisessa.

Autojen pysäköinti on ratkaistu pintapysäköintipaikoilla, joista osa sijoittuu itäisimmän rakennuksen kainaloon korttelikehän ulkopuolelle ja osa korttelin sisään pihan etelälaidalle. Noin kolmasosa autopaikoista on katospaikkoja, jotka uppoutuvat rakennusten alimman kerroksen syvennyksiin. Ajoyhteys sisäpihan parkkipaikoille on Väinämöisenkadun puolelta ja itäsivun paikoille Pellervonkadulta. Lisäksi viidelle autopaikalle on ajoyhteys korttelin itäpuolella sijaitsevan lähipysäköintialueen kautta. Alueen jätehuolto hoidetaan syväkeräysastioilla, jotka on sijoitettu korttelin Väinämöisenkadun puoleisen käyntiaukon yhteyteen. Kaikille asunnoille on erillinen irtaimistovarasto rakennusten alimmassa kerroksessa. Asukkaiden käytössä on lisäksi yhteinen kerhotila sekä pesula itäsivun rakennuksen alakerrassa. Yhteistiloista on suora kulkuyhteys sisäpihalle ja pihasaunaan.